Vantilatör Nasıl Temizlenir?

25 Haziran 2022
Vantilatör Nasıl Temizlenir?

Yaz aylarının bunaltıcı sıcakları geldiğinde serinlemek için en sık kullanılan ürünlerden biri de vantilatörlerdir. Bu cihazlar sayesinde iyi bir serinliğe kavuşabilirsiniz ancak fan kafesi ve pervaneleri zamanla toz ve kir toplar. Vantilatör temizliği düzenli olarak yapılmazsa, kullandığınız odaya kirli havayı dağıtacak ve hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Bunun yanı sıra kir ve toz vantilatörün motoruna da zarar verecek, iyi bir performans vermesin engel olacaktır.

Vantilatör temizliği için haftada en az bir kez fan kapatılmalı ve kir birikip birikmediği kontrol edilmelidir. Vantilatörlerin temizlik ve bakım sıklığı genel olarak bulunduğu ortamdaki toza ve kire bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı ortamlarda vantilatörün haftada bir kez bazı ortamlarda ise iki haftada bir kez temizlemek genel olarak yeterlidir. Buna karşın vantilatörün sık kullanıldığı yaz aylarında üç ayda bir kez detaylı bir temizlik yapmanız tavsiye edilir.

Vantilatör Temizliği için Neler Gereklidir?

Haftalık düzenli temizlik ve detaylı temizliğin nasıl yapılması gerektiğini adım adım anlatacağız. Bununla birlikte temizlik için bazı malzemelere ihtiyacınız vardır. Bu malzemeler şöyle sıralanabilir;

  • Fırçası olan bir elektrik süpürgesi

  • Düz ve yıldız tornavida

  • Saç kurutma makinesi

  • Bulaşık deterjanı

  • Sprey şişesi

  • Mikrofiber bez

Bunların yanı sıra istediğinize bağlı olarak basınçlı hava da kullanabilirsiniz. Vantilatör temizliğinden önce, kapalı olduğundan mutlaka emin olmanız gerekir. Temizliğe başlamadan önce vantilatörü prizden çıkarmalısınız. Eğer pille çalışan bir ürününüz varsa, pilleri çıkarmalısınız.

Haftalık Vantilatör Temizliği Nasıl Yapılır?

Düzenli olacak yapacağınız vantilatör temizliği için ürünün parçalarını sökmenize gerek yoktur. Pervanelerin üzerindeki tozdan kurtulmak için saç kurutma makinesini ya da basınçlı havayı kullanabilirsiniz. Saç kurutma makinesini en soğuk ayarında kullanmayı unutmamalısınız. Bunun yanı sıra pervaneye fazla yaklaştırmamaya çalışmalısınız. Bu şekilde pervaneyi sağa sola çevirerek, hem önünde hem de arkasında bulunan tozlardan kurtulabilirsiniz.

Pervanedeki tozlardan kurtulduktan sonra, fırçalı süpürgeniz ile vantilatörün tamamındaki tozları temizlemelisiniz. Vantilatörünü baştan aşağı süpürmelisiniz. Özellikle motorun bulunduğu yerde delikleri ve elektrik kablosunda oluşan tozları temizlemeye özen göstermelisiniz.

Son olarak mikrofiber bir bezi nemlendirerek kafes üzerinde oluşan lekeleri silmelisiniz. Eğer ayaklı vantilatörlerden birine sahipseniz, direk ve ayak kısımlarını da silmeyi unutmamalısınız.

Detaylı Vantilatör Temizliği Nasıl Yapılır?

Üç ayda bir yapacağınız detaylı bir vantilatör temizliği için parçaları sökmeniz gerekir. Parçaları çıkarmadan önce ürünün kullanma kılavuzunu mutlaka okuyarak, parçalar hakkında bilgi edinmelisiniz. Vantilatör parçaları kullanma kılavuzunda bulunan talimatlar doğrultusunda çıkarılmalıdır. Yanlış bir uygulama sonucu oluşan hasarların ürünü garanti kapsamı dışında bırakabileceğini bilmelisiniz.

Vantilatörünüzün detaylı temizliği için uygun bir tornavida tipiye vidaları gevşetmelisiniz. Eğer ürününüzde klipsler varsa, bunları da çıkarmanız gerekir. Ürünün arkasında bulunan kablo yuvasının somunlar yardımıyla tutturulan motor yuvasında yer aldığını ve pervaneleri çıkarmaksızın bu bölümün çıkarılamayacağını göreceksiniz. Vantilatörden çıkardığınız tüm küçük aksamları ve vidaları kaybetmemeye dikkat etmelisiniz. 

Çoğu vantilatör, pervaneleri gövdede tutan bir pervane kapağına sahiptir. İlk olarak bu kapağı sonrasında ise pervaneleri yerinden çıkarın. Bir sprey şişesine yaklaşık olarak üç bardak soğuk suyla ve iki çay kaşığı yağ çözücü özellikteki bulaşık deterjanını karıştırın ve iyice çalkalayın. Sonrasına ise vantilatörünüz pervanelerini ve tel kafesini küvete ya da sığabilecekleri kadar bir lavaboya yerleştirmelisiniz. Hazırladığınız karışımı bu malzemelerin üzerine püskürtün ve birkaç dakika boyunca böylece beklemesine müsaade edin. Son olarak mikrofiber bez yardımıyla parçaları tamamen silmelisiniz.

Parçaların tamamını sildikten sonra soğuk su yardımıyla tamamen durulamanız gerekir. Eğer üzerinde hala kir varsa, yeniden silebilir bu da işe yaramıyorsa işlemi baştan yapabilirsiniz. Durulama işlemi sonrasında parçaları kuru bir bez yardımıyla kurutmalısınız. Sonrasında en az yarım saat boyunca güneş altında bir yerde kurumaya bırakmalısınız. Parçaları monte etmeden önce tamamen kuruduklarından emin olmalısınız.

Bu temizlik sırasında dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri ise motor ya da elektrikli parçaları kesinlikle suya sokmamanız gerektiğidir. Kalan ve suya sokamayacağınız parçalarda bulunan tozları, elektrik süpürgesinin fırça eklentisiyle temizleyebilirsiniz. Eğer hava filtresi içeren pervanesiz bir vantilatör tipiniz varsa, filtreleri çıkararak temizlemelisiniz.

Diğer vantilatör tipleri arasında bulunan tavan vantilatörüne sahipseniz, bununda kafesini ve pervanesini su altında, kalan kısımları ise mikrobifer bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Sektörün öncü markalarından olan UFO’da duvar tipi, soğuk buharlı ve kule tipi vantilatörler bulabilirsiniz. UFO ürünleri teknolojik altyapıları ve teknik özellikleriyle yaz aylarınızın serin geçmesini sağlayacaktır. Bütçe dostu fiyat politikalarına sahip olan UFO ile ferahlatan etkiler elde edebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.