Hava Nemlendirici Cihazları Nasıl Temizlenir?

14 Haziran 2022
Hava Nemlendirici Cihazları Nasıl Temizlenir?

“Hava temizleme cihazları nasıl temizlenir?” diye cevaplamadan önce hava temizleme cihazlarının temizliğinin neden önemli olduğundan bahsedelim. Bulunduğumuz ortamların havasını temiz tutmak sağlık açısından oldukça önemlidir. Günün çoğu vaktini geçirdiğimiz ev, ofis gibi ortamlarda kullandığımız hava nemlendiriciler, belirli zamanlarda sık sık temizlenmesi ve bakımının yapılması gerekir. Çünkü özellikle kapalı alanlarda hava sirkülasyonu ne yazık ki azdır. Ama ortamda kaliteli bir hava nemlendirici varsa ve düzenli olarak bakımı yapılıyorsa içinize temiz bir hava çekebilirsiniz. Hava nemlendiricilerin bakımları olması gereken zamanda yapılmazsa ortamdaki havanın kalitesi kötü etkilenebilir. Hava nemlendiricilerin bakımının yapılması aynı zamanda havayı tozdan, alerjenlerden arındırılmasını da sağlamakla birlikte bakteri ve virüslerin oluşmasını da engellemektedir.

Hava nemlendiricilerde temiz hava sağlamak için filtreler bulunabilmektedir. Bu filtreler havayı temizlerken zararlı organizmaların havaya karışmasını da engellemektedir. Filtreler temizlenmediği sürece içerisindeki kirler havaya karışarak insan sağlığını tehdit edebilmektedir. Özellikle solunum yolu için iyi sonuçlar doğurmayabilir.

Hava temizleme cihazları her temizlendiğinde eğer filtresi varsa, mutlaka filtrenin de temizlenmesi gerekmektedir. Filtrenin temizliğinin yapılması yalnızca ortamın atmosferinin daha temiz olmasını sağlamayacak aynı zamanda kullanmış olduğunuz cihazın ömrünün de daha uzun olmasını sağlayacaktır. Çünkü filtre kir, toz gibi faktörlerden dolayı tıkandığında hava temizleme cihazınız gereğinden fazla ısınarak, normalden daha düşük bir performans ile çalışabilmektedir. Filtrenin yalnızca temizlenmesi de bazen yeterli olmamaktadır. Belirli bir süre geçtikten sonra filtrelerin değiştirilmesi de gerekmektedir. Kullanım ömrü dolduğu müddetçe eğer filtre değiştirilmezse kullanmış olduğunuz hava temizleme cihazı elektrik faturalarınızın da artmasına sebep olabilmektedir.

Hava Nemlendirme Cihazlarının Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hava temizleme cihazlarının temizliği, cihazın markasına ve modeline göre farklılık gösterebilmektedir. Hava temizleme cihazlarınızın ne zaman temizlenip, bakım yapılması gerektiği hakkında cihazınızın markasının teknik ekibiyle iletişime geçerek ya da kullanım kılavuzuna bakarak bilgi sahibi olabilmeniz mümkün.

Hava temizleme cihazları farklı filtre, filtre sayısı ya da şekle sahip oldukları için ne zaman temizliğinin yapılması gerektiğine dair kesin bir şey söylemek doğru olmayacaktır.

Hava Nemlendirme Cihazları Nasıl Temizlenir?

Hava temizleme cihazları sahip olduğu özellikler göz önüne alındığında kendi arasında farklılık gösterse de yine de nasıl temizlendiklerine dair bazı detayları bilmekte fayda var.

Hava temizleme cihazı filtre modelleri genellikle üç farklı çeşitten oluşmaktadır. Hemen hemen tüm hava temizleme cihazlarında bir ön filtre bulunur. Ön filtre, hava temizleme cihazında dışarısı ile bağlantıda olan ilk kısımdır ve partiküllerden havanın arınmasını sağlamaktadır. nemlendiricilerin diğer filtrelerine göre daha sık dolmaktadır çünkü büyük partikülleri tutmaktadır.

Ön filtrenin haricinde, bir de koku filtresi bulunmaktadır. Koku filtresinin görevi, ortamdaki rahatsız eden kokuları yok etmektedir. Yemek kokusu, sigara dumanı, zararlı gazlar gibi kötü kokular, koku filtresi sayesinde yok olmaktadır. Koku filtresi bazı model hava temizleme cihazlarında yıkabilir özelliktedir. Buna karşın yine de bazı model nemlendiricilerde ise yıkanmaz, değiştirilmesi gerekir.

Hava temizleme cihazlarında kullanılan bir diğer filtre de, hepa filtredir. Hepa filtre, mikro partiküller için geliştirilmiştir. Yeni nesil bir teknoloji ürünüdür. Hepa filtre her zaman yıkanabilir özellikte değildir. Kullanılan türüne göre yıkanıp, yıkanamadığı değişiklik göstermektedir. Hepa filtrenin modeline göre, yıkanabilir parçaları da değişiklik göstermektedir. Tabi bazı zaman hepa filtrelerin yıkanabilir bir parçası bulunmayabiliyor. Buna karşın bazı hepa filtre çeşitlerinde ise filtre çıkarılıp, tekrar takılabilmektedir. Bu filtrelerin temizlenmeden önce, kılavuzlarına veya kullanım talimatlarına bakılmasında fayda var. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra hepa filtrenin yıkanabilir özellikteki parçaları ılık suda çitileme yapmadan temizlenebilir. Bazı parçalarının ise düşük bir ayarda elektrik süpürgesi yardımıyla tozu çekilebilir.

Hepa filtreler de diğer filtreler gibi sürekli olarak kirli havayı temizlediği için bir zaman sonra özelliklerini yitirebilmektedir. Genellikle 4-6 ay arası gibi bir zamanda hava temizleme cihazlarındaki filtrelerin değiştirilmesi önerilmektedir.

İlerleyen teknolojiyi göz önünde bulundurursak, artık birçok hava temizleme cihazı akıllı teknolojilerle donatılmış durumda. Böylelikle filtrenin değişime ihtiyacı olduğu zaman da uyarı vermektedir.

Hava Nemlendirici Cihazları Nasıl Çalışmaktadır?

Hava temizleme cihazları farklı özellikte olduklarından farklı şekilde çalışmaktadırlar. Ama ortak özellikleri olarak filtreler sayesinde havayı izole ettiklerini söyleyebiliriz. Kirli havayı çeken cihazlar, Hepa filtre ya da iyonize filtre ile havayı bakterilerden temizleyerek dışarıya bırakmaktadır.

Söz konusu işlemde önce G4 sınıfı filtreyle partiküller ayıklanmaktadır. Bu sayede aktif karbon filtre daha geniş bir şekilde çalışmaya başlar ve karbon filtreler  sayesinde kötü kokular temizlenir. Sonrasında ise hepa filtre devreye girerek, bakterilerden temizlenen hava dışarıya verilmiş olur.

Hava Nemlendirici Cihazlarının Filtresinin Temizlenmesi Yeterli Midir?

Kullanmış olduğunuz hava temizleme cihazının filtresini temizlemek tabi ki başlı başına temizlik için yeterli olmayacaktır. Filtrenin çevresinde bulunan toz, kir, tüy gibi partiküller çoğu zaman sadece bir fırça ile temizlenebilir fakat unutmamak gerekir ki, sadece filtrenin dışında değil, içerisinde de bakteriler bulunmaktadır. İçerisindeki bakterileri temizlemenin mümkün olmadığı zamanlarda ise en iyi yol, hava nemlendiricinizin filtresini belirli periyodlarla yenilemek olacaktır.

Hava temizleme cihazlarının filtrelerini temizlerken bazen suyla yıkamak istenmeyen sonuçlar doğurarak, tehlikeli olabilmektedir. Suyla filtreyi yıkamak,  onu bakterilerden arındıramayacağı gibi filtrenin nemli kalmasına da yol açabilir. Her ne kadar bu bir ihtimal olsa da, bu riski göze almamakta fayda var çünkü sonunda hava temizleme cihazınızın performansında da gözle görülür bir şekilde düşüş olabilir.

Temizlenen Hava Filtresinin Faydaları Nelerdir?

Genellikle ev, ofis, cafe gibi birçok kapalı alan başta olmak üzere araçlarda da kullanılan hava temizleme cihazlarının her zaman verimli çalışabilmesi için bakımlarının yapılması gerekmektedir. Zamanında temizliğinin ve bakımının yapıldığı hava temizleme cihazlarının birçok faydası da bulunmaktadır. Bunları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ortamın havasında bakteri ve virüs bulunmasını engeller.

  • Kötü kokuları hava nemlendiricinin filtresinin içine hapsedilir.

  • Sağlığınızı ortamdaki kötü atmosferden korur.

  • Küf ve rutubet gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmanızı engeller.

  • Daha temiz bir hava solumanızı sağlar.

  • Alerjen maddelerin çoğalmasını engeller.

  • Ortamdaki dumanın temizlenmesini sağlar.

Kolay Temizlenen Hava Nemlendirici Cihazları

Ev, ofis, araç  gibi alanlarda kullanmak için UFO hava nemlendirici çeşitleri, ortamın havasını değiştirmek için size büyük kolaylık sağlayacaktır. UFO hava temizleme cihazlarının temizliğinin yapılması da oldukça kolay ve pratik. UFO deneyimli teknik ekibi bu konuda her zaman size memnuniyetle yardımcı olmaktadır.

Yaşam alanlarınızı yüksek ölçüde daha konforlu bir alana çeviren hava temizleme cihazlarının bakımı son derece önemlidir. Siz de tercih edeceğiniz veya kullanmakta olduğunuz hava temizleme cihazları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olarak temizlenmesini veya bakımını ister kendiniz yapabilir, isterseniz cihazınızı işin uzmanlarına emanet edebilirsiniz.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.