İdeal Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

17 Ağustos 2022
İdeal Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Özellikle kış aylarıyla birlikte havalar hızla soğumaya başlar. Bu aylarda zamanın büyük bir bölümü evlerde ve ofislerde geçmektedir. Durum böyle olunca, ortamın sıcaklık ve nem değerleri, sağlığımız ve konforunuz açısından son derece önemlidir. Evlerde ve ofislerde ideal sıcaklık değerleri değişkenlik gösterir. İdeal sıcaklık değeri yaşınıza, hastalıklarınıza ve bazı kriterlere göre belirlenmektedir.

Buna karşın bazı net rakamlar vermek de mümkündür. Peki, sağlığınız ve rahatınız açısından evlerde ve ofislerde ideal sıcaklık kaç olmalıdır? Bu soruyu ayrı ayrı yanıtlayarak, ideal ortam sıcaklığını öğrenmenize yardımcı olacağız.

Evlerde İdeal Sıcaklık Değeri

Kış aylarında önem taşıyan sıcaklık değeri, evin farklı bölümlerine göre değişiklik göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ideal ev sıcaklığı değerini 18 olarak önermektedir. Buna karşın 18 derece yalnızca sağlıklı yetişkinler için geçerlidir.

Solunum sorunları yaşayanlar ve alerjisi olanlar için en düşük 16 derece sıcaklık değeri önerilmektedir. Bunun yanı sıra hastalar, yaşlılar ve çocuklar için ise 20 derece ev sıcaklığı değeri önerilmektedir. DSÖ, oturma odasının 21 derece, diğer odaların ise 18 derece sıcaklık değerine sahip olmasını tavsiye etmektedir.

Sıcaklık Değeri Kaliteli Bir Uyku İçin Önemlidir

Kış aylarında gece hava sıcaklığı, gündüze göre daha da düşmektedir. Yatak odanızda önerilen ideal sıcaklık ise 16 ila 19 derece arasında değişmektedir. Gece uyku esnasında vücudunuz dinlenirken aynı zamanda yararlı bazı hormonları da salgılar. Bu sebeple kaliteli bir uyku, vücut sağlığı açısından son derece önemlidir. Kaliteli bir uykunun önemli unsurlarından biri ise ideal oda sıcaklığının sağlanmasıdır.

Aşırı sıcak bir odada uyumak, metabolizma düzeninin bozulmasına neden olmaktadır. Oda sıcaklığının yüksek olması, solunum yollarının kurumasına ve burundan yeterince nefes alınamamasına da yol açmaktadır. Uyku sırasında rahat nefes alamamak, kalitesiz bir uykuyu ve yorgun bir uykudan uyanmayı da beraberinde getirir.

Yatak odanızın sıcaklığı 16 dereceden düşük olduğunda ise solunum rahatsızlıklarına karşı direnç kazanabilirsiniz. Buna karşın sıcaklık 12 derecenin altına düştüğünde ise kan basıncı yükselebilir. Bu nedenlerle yatak odanızın sıcaklığının 16 ila 19 derece arasında olması sağlığınız açısından önemlidir.

Ofislerde İdeal Sıcaklık Değeri

Ofislerin ideal sıcaklıkta olması, çalışanların verimliliğini artırması açısından önemli bir etkendir. Birkaç derecelik bir fark dahi, odaklanma konusunda etkili olmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre sıcaklığın artması verimin düşmesine neden olmaktadır. Sıcaklığı 25 derecenin üzerinde olan ofislerde çalışanların performansında düşüşler gözlemlenmektedir. Benzer şekilde sıcaklığın düştüğü ofislerde de çalışan performansı düşmektedir. Sıcaklık 18 derecenin altında olduğunda, vücudun daha fazla enerji harcaması gerekir. Bu da çalışanların verimi açısından problemler yaratmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, ofislerin ideal sıcaklığının 22 derece olması gerekir. Ofislerde 22 derece sıcaklık, çalışanların en yüksek verimi sağladıkları ortam olarak belirlenmiştir.

Ofis Sıcaklığı Nasıl Takip Edilir?

Sıcaklığı kontrol edilemeyen cihazlar, firmanız için ek maliyetlere neden olacaktır. Ek maliyetlerinizi azaltmak ve işyeri verimini yükseltmek adına ofisteki sıcaklık değerini izlemeniz ve kontrol etmeniz gerekir.

Ofislerde ideal bir ortam yakalamak adına, çalışanlarınızı ideal hava sıcaklığı konusunda bilgilendirmelisiniz. Bunun yanı sıra ofisteki tüm odaların, çalışanların rahat edeceği düzeyde ısıtılması gerekir. Bazı odaların sıcak ve diğerlerinin soğuk olması, ideal sıcaklık açısından problem oluşturur. Bu gibi durumlarda ofis sıcaklığını takip etmek oldukça zordur. Bu sebeple ofis sıcaklığını, genel olarak her yerde eşit şekilde olacak şekilde ayarlamalısınız.

Kış aylarının yanı sıra yaz aylarında da ideal sıcaklığın korunması gerekir. Bu sebeple kış aylarında ortam ısıtıcısı kullanırken, yaz aylarında ise soğutucu kullanmanız gerekir. Ofisinizin ve çalışanlarınızın durumuna göre duvar tipi, soğuk buharlı ya da kule tipi soğutucular tercih edebilirsiniz.

Ofislerde kullanacağınız ısıtıcı ve soğutucuların teknik özelliklerine dikkat etmelisiniz. Ortam sıcaklığını kendi kendine ayarlayabilen modern cihazlar, ihtiyaçlarınızı çok daha fazla karşılarken, konfor alanı da yaratacaktır.

İdeal Nem Oranı

Zamanının büyük bölümü ev ve ofis gibi kapalı ortamlarda geçenlerin konforu açısından önemli detaylardan biri de nem oranıdır. Nem oranı ortamın sıcaklığı kadar önemlidir. Evlerdeki ideal nem oranının yüzde 40 ila 50 olması tavsiye edilmektedir.

Nem oranının yüzde 40’ın altında olması durumunda odadaki hava sertleşmektedir. Düşük nem oranları; virüs ve bakterilerin üremesine ortam hazırlar. Bunun aksine yüksek nem ise akar ve mantarların üremesine sebep olmaktadır.

Özellikle kış aylarında nem ihtiyacı daha da artmaktadır. Isıtıcıların kullanılmasıyla evlerin ve ofislerin havası kurur. Bu durum da solunum yolları rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Bu nedenle kapalı ortamlarda nem oranının ideal aralıkta tutulması son derece önemlidir.

Nem oranı konusu yaz aylarında genellikle problem yaratmamaktadır. Kış aylarında ise nem oranına dikkat etmeniz gerekir. Kullandığınız ısıtıcıların nem oranını da ayarlayan özelliklere sahip olması sağlığınız açısından önemlidir. Bu sebeple hem ev hem de ofisiniz için ısıtıcı seçerken, bu özelliği bulunan ürünler tercih etmeniz avantaj sağlayacaktır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.